Site Overlay

Dobre, dobre.

Dobre czyli prosto od rolnika, nieprzetworzone, bez żadnego łańcucha.

Dobre zbliża bo: Należy wiedzieć kto żywność wyprodukował. Może będzie warto kupić ponownie. Należy wiedzieć czy zależy mu na tym, aby wytwór jego pracy satysfakcjonował odbiorcę. Należy wiedzieć jak powstała żywność.

Zbliża do żywności i jej wytwórcy.

Zbliża do regionu, w którym ktoś żywność wytworzył.

Region to przeważnie kraina, mlekiem i miodem płynąca, innymi dobrami też. Region to ulubione miejsce wypoczynku. Twoja oaza.

Poza tym żywność konsumowana w tzw. dobrym towarzystwie smakuje najlepiej. W towarzystwie najbliższych, jeśli im też smakuje najlepiej jest najlepsza. Można powiedzieć że zbliża do najbliższych.

Ze wszystkich wytworów regionalnych najlepszy jest miód pitny.

Miód pitny to trunek wielokrotnie opisywany w polskich powieściach historycznych. Miód pitny może mieć różne smaki i moc. Zależy pd rodzaju miodu i dodatków. Najbardziej pożywny i najmocniejszy jest półtorak – wytworzony z dwóch części miodu i jednej wody ( dwa i jeden jest trzy czyli półtora).

Cieszymy się nim łyk po łyku, w nim szukamy niepowtarzalnego smaku lub aromatu ziół i przypraw lub owoców użytych do wzbogacenia jego bukietu. Już nazwy naszych miodów pitnych sugerują kwiatowy zapach miodu, świeżość drzew iglastych – starosłowiański ciemny miód pitny, zapach kwiatu lipy czy aromat malin lub innych owoców. Miód pitny to magiczna mikstura, której tajemnice produkcji w dużej mierze wyjawiła sama natura. A początki były takie. Miód połączył się z wodą deszczową , z powodu obecności w pobliżu wielu dzikich owoców sfermentował i w ten sposób powstał pierwszy miód pitny. Później został odkryty przez pierwszego człowieka, który tak go polubił, że zaczął go produkować na własny użytek.

Miód pitny zawsze był uważany za źródło życia, mądrości, odwagi i siły. Wiedzieli o tym starożytni Grecy, Rzymianie, plemiona celtyckie i germańskie. Jest uważany za napój słowiański. Nasi przodkowie, starzy Słowianie pili miód pitny podczas ważnych uroczystości plemiennych, z czego możemy wywnioskować, że napój ten miał wysoki status i szczególnie uroczysty charakter. Miód pitny uważany jest za najstarszy napój na świecie. Przyjmuje się, że pierwszy miód pitny pojawił się jeszcze przed pierwszym człowiekiem na Ziemi.

A początki były takie. Miód połączył się z wodą deszczową , z powodu obecności w pobliżu wielu dzikich owoców sfermentował i w ten sposób powstał pierwszy miód pitny. Później został odkryty przez pierwszego człowieka, który tak go polubił, że zaczął go produkować na własny użytek.

Dobry miód pitny zawiera w 1L miodu pitnego co najmniej 0,5 kg miodu. Miód występujący w takiej obfitości w miodzie pitnym ma dobroczynne działanie przy schorzeniach układu pokarmowego, bardzo dobrze wpływa na trawienie, jednym słowem popijając miodem można dużo zjeść, na układu krążenia, ważne jest również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne miodu zwłaszcza przy stanach zapalnych gardła i górnych dróg oddechowych.

Miód pitny jest również uważany za napój miłosny ze względu na jego rzekome działanie afrodyzjakalne.

Miód pitny to

słodka i delikatna pieszczota. Miód pitny to naturalny napój alkoholowy, który według niektórych jest starszy niż sama ludzkość. Pierwsza wzmianka o miodzie pitnym pochodzi ze starożytnego Sumeru. W Europie znaleziska miodu pitnego sięgają V wieku p.n.e.

Głównymi surowcami do produkcji miodu pitnego są oczywiście miód i wysokiej jakości woda. Miód pitny jest najpierw gotowany, fermentowany, filtrowany i klarowany. Można cieszyć się miodem dość gorącym, najlepiej do 50°C. Ale w cieplejsze dni świetnie smakuje też na zimno, gdy zalecana temperatura to 14°C.

Miód pitny pobiera z miodu wszystkie dobroczynne substancje, dzięki czemu kieliszek nie zabije, a wręcz przeciwnie wzmocni. Ciesz się tym pysznym napojem i kup u nas miód pitny.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu